Wanneer het leren op school niet vanzelf gaat, regelt school extra ondersteuning. Soms is deze extra ondersteuning niet voldoende om te zorgen dat het leren op school goed gaat.
Het kan dan beter zijn een overstap te maken naar voortgezet speciaal onderwijs.
Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO)
Op een school voor voortgezet speciaal onderwijs zijn er meer mogelijkheden om leerlingen te ondersteunen bij het leren.
In de regio van het samenwerkingsverband zijn er geen VSO scholen. Daarom werkt het samenwerkingsverband samen met Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Breda. Een aantal scholen in onze omgeving zijn:
Wanneer een overstap naar voortgezet speciaal onderwijs nodig is, vraagt school een ´Toelaatbaarheidsverklaring´ (TLV) aan bij samenwerkingsverband. De ‘Adviescommissie Toelaatbaarheid’(ACT) van het samenwerkingsverband beoordeelt de aanvraag. Na akkoord voor voortgezet speciaal onderwijs kan een keuze worden gemaakt voor de school.
Een TLV is een Toelaatbaarheidsverklaring voor een school voor voortgezet speciaal onderwijs of voor praktijkonderwijs. De scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO) hebben dit nodig om een leerling in te kunnen schrijven.
Alle leerlingen die ingeschreven worden bij scholen voor voortgezet speciaal onderwijs of praktijkonderwijs hebben een TLV nodig. Leerlingen die naar regulier onderwijs gaan, kunnen zonder TLV ingeschreven worden.
Als de ´Adviescommissie Toelaatbaarheid´van het samenwerkingsverband (ACT) een besluit heeft genomen voor een ‘Toelaatbaarheidsverklaring’ (TLV) voor voortgezet speciaal onderwijs en een ouder is het hier niet mee eens, kan er contact opgenomen worden met de voorzitter van de ACT. Bekijk de verschillende stappen voor bezwaar maken op de pagina ‘Bezwaar indienen‘.
Een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) heeft altijd een beperkte geldigheidsduur. Ruim voor het aflopen van de TLV, brengt school met de ontwikkeling van een leerling in kaart. Op basis van deze gegevens wordt gekeken wat de best passende onderwijsplek is. Er zijn drie opties: